Birsen, een documentaire

Birsen - een documentaire.

Birsen, is een 49 minuten durende documentaire over het leven van een jonge Nederlands-Turkse vrouw met autisme. Bijgaande video is een sterk ingekorte versie (promotie video), de gehele documentaire is verkrijgbaar bij FAIRbeeld producties.

 

De makers Pauline van Tuyll en Karen Kuiper beschrijven de documentaire alsvolgt,

 

De documentaire ‘Birsen’ is een portret van Birsen Başar en haar pogingen om een weg te vinden in de Nederlandse en Turkse samenleving. De filmmakers nemen ons mee in Birsens huidige leven; thuis, op haar werk, met vrienden en bij het geven van presentaties. Birsen blikt samen met haar moeder terug op haar jeugd. Haar moeder vertelt openhartig hoe moeilijk het was, voor Birsen en voor haar. Birsen bezoekt haar oude huisarts en praat met hem over haar hulpverlening. Tijdens de presentaties, oa. aan een groep Turkse vrouwen, zien we een sterke vrouw die zich bloot durft te geven. Tegelijkertijd blijft zij het moeilijk vinden om sociale contacten te leggen en zich thuis te voelen in zowel de Nederlandse als de Turkse gemeenschap.  Ze twittert; “Waarom kan ik wel een tv-show regelen en niet socialiseren met meisjes. Ik wou dat het andersom was.”

 

Deze promotie video is ook t e bekijken met een Engelse of Turkse ondertiteling, klik daarvoor op de volgende links:

  • English version, A documentary about Birsen Basar, a young Dutch-Turkish woman with autism struggling to find her way in the Dutch and Turkish society.
  • Türk versiyonu, Hollanda’da doğmus otizmli bir Türk kızın hikayesi.

meer informatie

Terug